Програма винагород Mastercard
Каталог подарунків Mastercard
Online чат
Онлайн консультант
Очікування оператора...
Онлайн консультант

Малі агрокомпанії стануть привабливішими для банків

01 Квітня 2021

Журнал "ТОП-100. Рейтинги найбільших" Квітень 2021

Малі агрокомпанії стануть привабливішими для банків

Лариса Бондарєва, заступниця голови правління Credit Agricole Bank про те, як банківська галузь готується до відкриття ринку землі

Деякі експерти відкриття ринку землі за своїм масштабом порівнюють з приватизацією в 90-і роки. Наскільки коректне таке порівняння?

Я пам'ятаю приватизацію в 90-х. Мені здається, що суспільство і бізнес до тієї приватизації були менш готовими, ніж до нинішньої земельної реформи. Зараз рівень інформаційної залученості бізнесу і суспільства, в процес підготовки і здійснення економічних перетворень, звичайно ж, вищий. Тому і готовність до реформи краща. Хоча порівнювати дуже складно, надто вже відрізняється те суспільство від сучасного. Але те, що відкриття ринку землі незабаром стане знаковою подією для всієї України, і в першу чергу для аграрного бізнесу, - це факт. Я вважаю, що кумулятивно за останні 20 років українське суспільство дозріло до того, щоб сприймати "земельний проект" як цілком реалістичний. Пам'ятаю, ще 2-3 роки тому аграрії, які володіли 5-15 тис. га землі, мені зізнавалися, що вони і морально, і матеріально готові до скасування мораторію на вільний обіг землі сільськогосподарського призначення. Мені здається, що в свідомості українських аграріїв вже вкоренилася ідея про появу найближчим часом ринку землі в нашій країні.

Як скоро він сформується?

Відповідно до погодженої моделі, ринок землі в Україні буде розвиватися еволюційним шляхом. Спочатку він відкриється тільки для фізичних осіб, а з 2024 року - і для юридичних. При цьому нинішні власники будуть продавати свою землю дуже обережно. На першому етапі, відповідно до настроїв і очікувань, на ринок вийдуть ті люди, яких підштовхнуть до цього життєві обставини. Інші утримаються в очікуванні зростання цін. Покупці, зі свого боку, теж не будуть купувати землю за завищеними цінами. Деякий час піде на пошук точки балансу. Та й охочих продати спершу буде небагато, за попередніми оцінками близько 5-10% земельного банку. Уповільнений старт розтягнеться, напевно, на кілька перших років після вступу в силу закону про ринок землі.

До яких змін в банківській галузі призведе відкриття ринку землі?

З'являється дуже класний, ліквідний актив. І такий актив як земля буде частіше і сильніше схиляти банки в сторону кредитування. Крім того, банки з більшою готовністю будуть вести діалог з клієнтами, у яких малий і середній бізнес. Я впевнена, що сегмент невеликих компаній стане більш привабливим для банкірів. Таку зміну я розцінюю як позитивну. Ми створимо новий, досить привабливий клієнтський сегмент. Спочатку сформується база у вигляді послуг кредитування для малих агрокомпаній з гарною заставою - землею. А потім на цій базі з'являться надбудови для таких компаній - сезонне фінансування: від придбання насіння або засобів захисту рослин до продажу врожаю. З'являться інвестиційні програми для нарощування потужностей зі зберігання та переробки врожаю, з розвитку систем зрошення. Інтерес до такого фінансування вже є. Але не слід розраховувати на те, що диво станеться вже завтра.

Чи можуть невеликі агропідприємства розраховувати на подібне фінансування з боку банків вже з 2024 року?

До фінансування серйозних інвестиційних проектів малих агрокомпаній України прийде не відразу. Я думаю, це стане реальністю через кілька років після відкриття ринку землі. А зараз потрібно враховувати ще й те, хто саме формує основну додану вартість в сільському господарстві. 64% врожаю зерна збирають 9% компаній, що працюють з великим земельним банком, від 1000 га. Такі реалії сьогоднішнього українського аграрного ринку. До 2024 року буде відбуватися пошук балансів і точок опори. А потім, з приходом юросіб ринок може отримати сильний поштовх до подальшого розвитку. Тисячі невеликих підприємств з розширеним доступом до фінансування - це величезний ринковий потенціал.

Які нові банківські продукти можуть незабаром з'явитися? Що ваш банк має намір запропонувати до відкриття ринку землі?

Зараз всі банки, які тісно працюють з сільським господарством, вже знаходяться на завершальній, фінальній стадії підготовки до відкриття ринку землі. Наш банк працює над новим продуктом і, звичайно ж, планує вийти на ринок з ним. Який саме повинен бути продукт, ми обговорюємо в діалозі зі своїми клієнтами. Банк має намір кредитувати не тільки поточних, але і нових клієнтів з аграрної галузі і всіляко їм допомагати. Ми обслуговуємо зараз 3000 агрокомпаній, і вони точно можуть на нас розраховувати. Також у нас багато клієнтів фізичних осіб, які можуть потенційно стати власниками землі і які можуть звернутися до нас за кредитуванням такої покупки. Також чимало компаній серед наших клієнтів зацікавлені в тому, щоб банк підтримав фізосіб в разі придбання ними землі з подальшою передачею її в оренду підприємству. Як тільки ринок землі відкриється для юросіб, ми там неодмінно теж будемо. Банк підтримає обидва клієнтських сегменти.

За якою стратегією можна рухатися банкам після відкриття ринку землі?

Моделюється кілька типових ситуацій на земельному ринку. Згідно з однією з них, фізособи, які не займаються сільським господарством, розглядають землю просто як інвестиційний актив. У другому варіанті фермери мають намір купувати землю для розширення вже наявного земельного банку, тобто для забезпечення зростання свого аграрного бізнесу. І третя модель передбачає, що фізичні особи, які вже володіють землею і надали її в оренду юридичним особам, захочуть збільшити свій земельний банк, щоб знову надати нові земельні ділянки в оренду,  зазвичай тій же юридичній особі. Я думаю, що банківський ринок буде зараз дивитися, в першу чергу, саме в бік третього типу потенційних клієнтів. Крім того, я очікую, що другий сегмент в особі фермерів теж потрапить у фокус банкірів.

Які приклади успішної реалізації земельної реформи в інших країнах хотіли б навести нашим співвітчизникам?

Якщо говорити про країни, де представлена Група: Франція, Італія, Польща та інші, там ринок завжди був відкритим і право власності на землю для них не є новим. Своєрідну аналогію можна провести з ринком Сербії. З лібералізацією ринку землі там з'явилося багато маленьких клієнтів, які стали цікаві банкам. І це позитивно відобразилося на розвитку ринку і економіки в цілому. Крім того, на базі кредитів на придбання землі банки почали розширювати перелік послуг для цих клієнтів. Позитивний досвід Сербії дозволяє побачити варіанти для розвитку ринку в Україні.

Контакт центр Credit Agricole
0 800 30 5555 Безкоштовно