Програма винагород Mastercard
Каталог подарунків Mastercard
Online чат
Онлайн консультант
Очікування оператора...
Онлайн консультант

Вранці – гроші, ввечері – трактор. У країні зростає попит на лізингові послуги

16 Січня 2021

Latifundist Січень 2021

Вранці – гроші, ввечері – трактор. У країні зростає попит на лізингові послуги

Питання, пов'язані з фінансуванням, актуальні для аграріїв завжди, особливо в період підготовки до нового польовому сезону. Зростання цін на зернові в цьому році не завжди компенсувало втрати аграрних компаній від посухи. Гравці змушені акумулювати кошти для операційних завдань. Крім того, в планах багатьох – придбання земельних ділянок в найближчі роки. В таких умовах для аграріїв, особливо невеликих сільгосппідприємств, оновлення парку техніки стає складним завданням. Тому пошук вигідних інструментів фінансування для покупки сільгоспмашин і іншої техніки як ніколи актуальний. Через нестабільну ситуацію і часом жорсткі вимоги банків, не всі аграрії готові залучати кредити. При цьому агробізнес незаслужено забуває про альтернативний інструмент фінансування – лізинг, у якого багато переваг. Як кажуть самі фінансисти, кредит – це тільки гроші, за які ще потрібно купити техніку, а лізинг – це техніка, яка вже готова до використання.

Відновлення ринку і вихід нових гравців

Український ринок лізингу все ще продовжує відновлюватися після падіння в кризовому 2014 році. За даними Нацкомфінпослуг, яка до липня 2020 року курувала роботу деяких лізингових компаній (діяльність структури зупинена відповідно до указу Президента України від 30.06.2020 р. №259 / 2020 р., - ред.), загальна вартість лізингових угод, укладених в 2019 році налічує 26,2 млрд грн, що на 18% більше, ніж у 2018 році. Проте, обсяг угод поки не досяг показника 2013 року, коли уклали договорів на 31,6 млрд грн.

Кількість і вартість нових лізингових угод в Україні, за даними Нацкомфінпослуг

Рік
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
Кількість, тис. шт.
10,8
11,1
9,0
4,1
9,2
7,8
 10,3
 15,5
Об’єм, млрд грн
14,7
31,6
7,4
6,2
9,8
13,0
22,2
26,2

В Україні сільгоспвиробники традиційно є найбільшими лізингоодержувачами після представників транспортної галузі. За даними Асоціації лізингодавців України, в 2019 році з урахуванням повторного і зворотного лізингу, аграрії уклали угоди на поставку сільгосптехніки на 5,5 млрд грн, а за три квартали 2020 року - на 4,7 млрд грн. У минулому році аграрії отримали в лізинг 1834 сільгоспмашин, а в січні-вересні 2020 року - 1706 одиниць сільгосптехніки.

«Динаміка позитивна, тому що з року в рік в цілому ринок лізингу поступово зростає, як і попит на послуги лізингу в сільськогосподарському секторі. Якщо у другому кварталі 2020 року через коронавірусної кризи ринок дещо «просів», то сегмент сільгосплізингу продовжував зростати», - пояснила директор Асоціації лізингодавців України.

В останні роки частка сільського господарства в структурі лізингового портфеля становить 25-30%. Таким чином, незважаючи на кризу, аграрний лізинг в країні продовжує розвиватися і на цей ринок виходять нові гравці. У вересні цього року фінансовий лізинг запустив Креді Агріколь Банк, який тісно співпрацює з учасниками аграрного ринку.

«Це еволюційний етап розвитку Креді Агріколь. Адже банк вже тривалий час є лідером на ринку автокредитування, а також стратегічним партнером для аграріїв, пропонує партнерські програми фінансування покупки агротехніки. Ми володіємо якісною експертизою в суміжних напрямах, що і стало поштовхом до виходу на ринок лізингу», – розповідає заступник члена правління Креді Агріколь Банку Олександр Чеснакофф.

Банкіри говорять, український ринок лізингових послуг має хороший потенціал до зростання і попит на послугу активно формується.

«Ми бачимо попит як з боку клієнтів, так і з боку вендорів. Більш того, вже зараз до нас надходять заявки не тільки на авто і сільгосптехніку, а й на обладнання в сфері відновлюваної енергетики, а також заявки від IT-компаній та інших бізнесів. Але в силу того, що Креді Агріколь прагне до органічного стійкого зростання, ці напрями поки відкладаємо на майбутнє», – розповідає начальник управління лізингу Креді Агріколь Банку Юрій Василенко.

Програма фінансового лізингу Креді Агріколь розрахована на фінансування від 1 до 5 років з початковим внеском від 15% вартості активу. Мінімальна сума фінансування 10 тис. євро. Компанія співпрацює з великими постачальниками сільгосптехніки і планує надавати послуги не тільки фінансового лізингу, а й операційного.

Підписання партнерської угоди з Winner Leasing

Як сказав Юрій Василенко, аграрії зацікавлені в придбанні в лізинг і тракторів, і комбайнів, і грунтообробної техніки. У Креді Агріколь є базові вимоги до лізингоодержувачів. Важливо, щоб компанія останні два роки працювала на українському ринку і могла надати звітність за цей період. Банк аналізує різні аспекти, зокрема, чи є сенс для клієнта придбати ту чи іншу техніку саме зараз, чи зможе компанія її обслуговувати тощо.

«Добре, звичайно, коли компанія стабільно прибуткова. Але якщо підприємство отримало збитки, банк все одно детально аналізує і розбирається в кожному окремому кейсі. Крім прибутку та інших базових показників ми вивчаємо і репутацію компанії, і рівень фінансового менеджменту. Цифри і показники – це добре, але спілкування з менеджментом часто дає набагато більше інформації», – пояснив Олександр Чеснакофф.

Стримуючі фактори

Незважаючи на стабільний попит з боку аграріїв на лізингові послуги, експерти вважають, що ринок міг би розвиватися активніше. Згідно з дослідженнями, на лізинг в Україні припадає 3-4% інвестицій в основні фонди. Тоді як в Європі цей показник сягає 30%. Тобто перспективи українського ринку лізингу великі, хоча поки його розвиток все ще стримує недостатня поінформованість учасників про інструмент і його переваги для фінансування розширення бізнесу. 

«Хоча більша частина клієнтів знає і активно використовує лізинг, для багатьох гравців, на жаль, цей інструмент маловідомий, або необхідно додатково розповісти про нюанси, наприклад, відмінності між операційним і фінансовим лізингом», – зазначив Юрій Василенко. 

До речі, операційний лізинг відрізняється від фінансового тим, що після закінчення терміну договору лізингу, майно повертається лізингодавцю, і ризик залишкової вартості лягає на лізингодавця, на банк або на лізингову компанію. Ці ризики можуть бути також покриті спільними програмами з постачальниками техніки. На українському ринку лізингу, який тільки розвивається, домінує фінансовий лізинг, де всі ризики пов'язані з володінням і користуванням техніки лягають на лізингоотримувача.

Менталітет українців, які традиційно вважають, що краще мати у власності майно, ніж брати його в оренду, також стримує розвиток лізингу. Хоча все більше бізнесменів змінює підхід і розуміє, що орендувати часто навіть вигідніше. Правда, як і раніше, не вистачає і сприятливої юридичної та податкової бази в країні, а також інших драйверів ринку. 

Про переваги лізингу

Компанії, які не раз укладали лізинговий договір, знають, що лізинг  – не просто альтернативний, але зручний спосіб фінансування. Використовуючи лізинг, аграрій може отримати сільгосптехніку в максимально стислі строки без відволікання великих оборотних коштів. При цьому у сільгоспвиробника є перевага взяти техніку за найкращою ціною, так як банк миттєво сплачує 100% вартості товару і може домовитися з постачальником про знижку. Також безумовною перевагою лізингу є зменшення паперової тяганини. 

За словами Олександра Чеснакоффа, найбільша перевага лізингу в швидкості оформлення договору та отримання необхідної техніки. Адже заощаджуючи час, бізнесмен менше втрачає і коштів. Ухвалення рішення у Креді Агріколь займає від тижня, потім – ще кілька днів на передачу техніки. Тобто весь процес може вкластися в 10 днів.

Насправді, лізинг крім фінансування включає додаткові сервіси та аутсорсинг.

«Лізинг – це не просто фінансування, але, в тому числі супутні послуги: страхування, реєстрація, обслуговування техніки. Бери техніку і відразу виїжджай в поле! Так як лізингодавець є власником предмета, він зацікавлений у тому, щоб цей предмет був відремонтований. Навіть при виникненні спірного страхового випадку, банк, як важливий партнер страхових компаній, може завжди піднімати питання про компромісну виплату. Тобто, клієнт не залишається один на один зі своєю проблемою», – пояснив Юрій Василенко. 

Таким чином, коли лізингова компанія або банк займаються оформленням і обслуговуванням техніки, у аграрія підвищується рівень комфорту і вивільняється час для більш важливих оперативних завдань, пов'язаних безпосередньо з вирощуванням культур, розширенням земельного банку тощо. Також, купуючи техніку у лізинг, сільгоспвиробник може направляти свої вільні ресурси на інші цілі та інвестпроекти. До слова, на відміну від кредиту, при оформленні договору лізингу не потрібна додаткова застава. Активи, передані в лізинг, не підлягають відчуженню податковими органами і не можуть бути включені до ліквідаційної маси у разі банкрутства.

«У клієнта завжди є можливість вибору: кредит або лізинг. Наше завдання – надати вигоди, які «зашиті» в лізинг разом з фінансуванням», – підсумував Юрій Василенко.



Контакт центр Credit Agricole
0 800 30 5555 Безкоштовно