Програма винагород Mastercard
Каталог подарунків Mastercard
Online чат
Онлайн консультант
Очікування оператора...
Онлайн консультант

Міжнародне рейтингове агентство Fitch підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента Креді Агріколь Банку в іноземній валюті на рівні «B-» зі стабільним прогнозом

18 Червня 2018

30 травня 2018 року рейтингове агентство Fitch вже третій рік поспіль підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента Креді Агріколь Банку в іноземній валюті (РДЕ) на рівні «B-» зі стабільним прогнозом.

«Цим рішенням Fitch підтвердило свою позитивну оцінку Креді Агріколь Банку, адже банк отримав найвищу з можливих оцінок в країні, враховуючи той факт, що рейтинг, який Fitch може присвоїти компаніям, обмежується рейтингом країни. Агентство підкреслило достатній рівень капіталізації банку, який ми плануємо підвищувати й надалі в ході підготовки до впровадження правил Базель ІІІ в Україні», – коментує Режіс Лефевр, Член Правління і фінансовий директор Креді Агріколь Банку.  

Основні уривки з прес-релізу Fitch:  

Довгостроковий рейтинг за національною шкалою «AAA (ukr)» відображає статус банку як одного із національних емітентів з найвищими рейтингами. Креді Агріколь Банк повністю належить групі Credit Agricole S.A. (A+/Стабільний).  

КЛЮЧОВІ КОМПОНЕНТИ РЕЙТИНГУ – РДЕ, РЕЙТИНГ ЗА НАЦІОНАЛЬНОЮ ШКАЛОЮ, БОРГОВИЙ РЕЙТИНГ, РЕЙТИНГ ПІДТРИМКИ

Довгостроковий рейтинг дефолту емітента Креді Агріколь Банку в іноземній валюті «B-» та рейтинг підтримки «5» відображають обмежений рівень впливу організаційної підтримки від іноземних акціонерів банку на ці рейтинги, у першу чергу, через наявність в Україні високих трансферних та конвертаційних ризиків, про що свідчить граничний рівень країни «В-».

Як зазначено в офіційному прес-релізі агентства Fitch, підтвердження довгострокових рейтингів РДЕ є відображенням незмінності оцінки перспектив підтримки банку. Рейтинг стійкості Креді Агріколь Банку був підтверджений на рівні «В» з огляду на незначні зміни кредитних характеристик банку з часу останнього перегляду.

Довгостроковий рейтинг дефолту емітента банку в національній валюті «B» на один пункт вищий за довгостроковий рейтинг дефолту емітента в іноземній валюті та суверенний рейтинг, враховуючи дещо більш обмежений вплив ризиків України на здатність емітентів обслуговувати пріоритетні незабезпечені зобов’язання в національній валюті, аніж в іноземній валюті.

Рейтинги Креді Агріколь Банку: 

  • Довгостроковий рейтинг дефолту емітента в іноземній валюті: підтверджено «B-»; прогноз стабільний;
  • Довгостроковий рейтинг дефолту емітента в національній валюті: «B»; прогноз стабільний;
  • Короткостроковий рейтинг дефолту емітента в іноземній та національній валюті: підтверджено «B»;
  • Довгостроковий рейтинг за національною шкалою: підтверджено «AAA (ukr)»; прогноз стабільний;
  • Рейтинг стійкості: підтверджено «В»;
  • Рейтинг підтримки: підтверджено «5».

Рейтинг стійкості Креді Агріколь Банку на рівні «В», що на один пункт вище за суверенний рейтинг України, свідчить про порівняно стабільні фінансові характеристики (у межах країни) завдяки запровадженій франшизі, достатній якості активів та капіталізації, хорошим показникам протягом усього циклу, а також звичайним перевагам підтримки акціонерів.

Високі стандарти оцінювання платоспроможності позичальників Креді Агріколь Банку призвели до порівняно низького рівня проблемної кредитної заборгованості (простроченої більше 90 днів), а рівень прибутку дозволяв швидко списувати таку заборгованість. Як результат, відсоток проблемної кредитної заборгованості порівняно низький – 6% від обсягу виданих кредитів станом на кінець 2017 року. Реструктуровані кредити в Креді Агріколь Банку також складають лише 5%. Певні ризики збитків, спричинені кредитами, виданими в іноземній валюті та класифікованими як не знецінені (21% обсягу виданих кредитів у банку), потенційно знижені за рахунок експортної виручки позичальників сільськогосподарського сегменту, яким здебільшого і надавалися такі кредити.    

Про достатній рівень капіталізації банку свідчить його високий показник власного капіталу (Fitch Core Capital) на рівні 14% зважених на ризик активів Креді Агріколь Банку станом на кінець 2017 року. Капіталізація також підтримується за рахунок значних прибутків, а середня рентабельність власного капіталу Креді Агріколь Банку становить 39%.

Фінансування та ліквідність були досягнуті завдяки низькій частці оптового фондування у структурі зобов’язань та високому показнику короткострокової ліквідності. За вирахуванням погашень оптового фондування у 2018 році, ліквідні активи Креді Агріколь Банку, які включають готівку, короткострокові розміщення в банках з інвестиційним рейтингом та облігації НБУ в національній валюті, склали 40% від загальної суми зобов’язань.

ВЗАЄМОЗАЛЕЖНІСТЬ РЕЙТИНГІВ

Рейтинги дефолту емітента Креді Агріколь Банку можуть підвищитися у разі підвищення суверенних рейтингів України і перегляду граничного рівня країни в бік збільшення, і знизитися, якщо знизяться суверенні рейтинги.  

Про Креді Агріколь:

ПАТ «Креді Агріколь Банк» — сучасний універсальний банк, власником якого є провідна фінансова група в Європі - Credit Agricole Group (Франція). Група є головним партнером французької економіки та однією з найбільших банківських груп Європи. Це провідний роздрібний банк в Європі, що також має найбільший портфель активів в управлінні, є першим у галузі банківського страхування та третім у сфері проектного фінансування в Європі. Креді Агріколь працює на фінансовому ринку України з 1993 року та надає весь спектр банківських послуг бізнесу та приватним клієнтам, включаючи преміум-клієнтів. Банк приділяє особливу увагу співробітництву з компаніями агропромислового комплексу. Надійність та ділову репутацію Креді Агріколь в Україні підтверджують найвищі з можливих рейтинги Fitch, лідерські позиції в рейтингах стійкості банків, надійності банківських вкладів та найприбутковіших банків, а також 300 000 активних приватних клієнтів та 18 000 корпоративних клієнтів, серед яких міжнародні корпорації, великі українські компанії та представники малого та середнього бізнесу. Креді Агріколь Банк — соціально свідомий та відповідальний банк, що підтверджує свій статус безліччю реалізованих проектів в рамках програми корпоративної соціальної відповідальності «We Care!». 

 

Контакти

Вікторія Торяник, начальник управління зв’язків з громадськістю та внутрішніх комунікацій Креді Агріколь Банку

Тел.: +38 044 581 07 45, електронна пошта: Viktoriia.Torianyk@credit-agricole.ua

Контакт центр Credit Agricole
0 800 30 5555 Безкоштовно