Програма винагород Mastercard
Каталог подарунків Mastercard
Online чат
Онлайн консультант
Очікування оператора...
Онлайн консультант

Як Креді Агріколь встановив рекорд в автокредитуванні — 315 млн грн за місяць

08 Червня 2021

Економічна правда Червень 2021

В Україні щорічно реєструється близько 85 тис. нових авто, а частка продажів авто в кредит навіть трохи збільшилася порівняно з минулим роком і становить близько 40%. У квітні один із найбільш активних гравців ринку Креді Агріколь встановив рекорд - уклав угод автокредитування на загальну суму 315 млн грн. Це найкращий результат за всі 10 років лідерства банку на ринку автокредитування.

Директор департаменту продажів через альтернативні канали та партнерів Креді Агріколь Роман Буніч розповів, як вдалося досягти рекордного показника, яким моделям авто надають перевагу українці та як буде розвиватися ринок надалі.

— Чому незважаючи на кризу ринок автокредитування зростає? 

— Дійсно, карантин майже не вплинув на попит – клієнти, як і раніше активно купують нові авто в кредит. З одного боку цьому сприяє ріст культури кредитування та активна позиція українців на ринку, з іншого – зниження ставок, яке робить кредити доступнішими. Ринок зростає органічно у відповідь на потреби клієнтів, кредит стали використовувати частіше і ми задоволені такою тенденцією.

У 2019 році частка продажів авто в кредит була близько 25%. Зараз у середньому по ринку вона зросла до 40%. Серед окремих марок авто цей рівень може досягати 50%, проте багато залежить від популярності марки.

Зараз я бачу, як розвивається ринок, приходять нові гравці, розпочинають кредитувати. Наприклад, раніше було 3 учасники ринку, а зараз — 10. Якщо цінова, якісна і процесна конкуренція на ринку буде зростати в такому темпі і надалі, то ми зможемо досягти частки продажів авто в кредит на рівні  50-60% за результатом 2021 року.

Зауважу, що точної офіційної статистики щодо автокредитів в Україні немає. Ми орієнтуємося на "зведену таблицю" на основі інформації від різних учасників ринку: банків та страхових компаній.

— Чому так мало банків займаються автокредитуванням? 

—У кожного гравця ринку можуть бути свої причини. Щоб успішно працювати на ринку автокредитування, потрібно мати багаторічну експертизу, розвинений центр прийняття рішень, професійну команду. Постійно підвищувати якість процедур. Ми цим займаємося щоденно і як результат - видаємо по 30-50 кредитів на день. А ще ми єдиний банк на українському ринку, який має сертифікат ISO 9001 з автомобільного кредитування.

Креді Агріколь – ексклюзивний фінансовий партнер акції "Автомобіль року в Україні"

Щоб здобути прихильність клієнтів, варто вирішувати їх задачі комплексно, а не тільки видавати автокредити. Наприклад, ми в Креді Агріколь пропонуємо оформлення страхових продуктів від партнерів банку та кредитну картку "DriveCard", яка розширює фінансові можливості клієнта.

Кожен банк має свою стратегію й не кожен хоче займатися автокредитуванням, але кількість учасників ринку росте, що рухає індустрію вперед.

— Цей квітень для Креді Агріколь став рекордним. Ви видали автокредитів на загальну суму  315 млн грн. Як цього вдалося досягнути і коли плануєте перевершити цей показник? 

Це результат довготривалої роботи – ми реалізували низку змін, які підготували заздалегідь. Вони стосуються швидкості прийняття рішень, пакету документів, можливості фінансування КАСКО в кредит. Ми оновили продукт без довідки про доходи з початковим внеском 50%, а також переглянули і спростили внутрішні правила погодження заявок на кредит.

Все це в комплексі, а також сприятливі ринкові фактори, допомогли покращити показники автокредитування. Тож у квітні ми встановили рекорд, уклавши 660 угод автокредитування на загальну суму 315 млн грн.  Для порівняння, минулий наш рекорд був зафіксований у грудні 2019 року - 310 млн грн.

Завдяки вдалому початку року вже у середині травня ми перетнути позначку 1 млрд грн автокредитів. Зазначу, що такий же результат банк показував у докризовий період протягом двох останніх років.

Зараз дуже складно щось прогнозувати, адже все постійно змінюється. Але якщо спиратися на ретроспективний аналіз ринку, то зазвичай влітку він не надто активний. Очікуємо нового етапу пожвавлення вже восени. Тож тоді і плануємо оновити рекорд.

— Які ще показники в автокредитуванні є предметом особливої гордості для вас? 

Прихильність та довіра до бренду Креді Агріколь. Є клієнти, які вже брали по шість кредитів у нас. Близько 7% клієнтів повторно звертаються до нас, із них близько 14% брали кредит тричі і більше. Це означає, що клієнти задоволені і продуктом, і сервісом. А це для нас – найголовніше!  Люди знають наші програми та радять їх друзям і знайомим.

Експерти ринку також високо оцінюють нашу роботу. Так, Креді Агріколь вже шостий рік поспіль лідер у номінації «Автокредит» щорічного рейтингу «50 провідних банків України.

Креді Агріколь перший в автокредитуванні шостий рік поспіль

— Які машини найчастіше беруть в кредит?

— Найчастіше у нас купують в кредит хетчбеки вартістю до 500 000 гривень та кросовери за 500-700 тисяч гривень. Складно виділити конкретний бренд, так як всі автомобільні дистриб'ютори активно підтримують свої кредитні програми. Серед найбільш затребуваних моделей: Renault Sandero, Duster і Logan; Toyota RAV4 та Camry; Nissan Qashqai та X-Trail; Peugeot 2008 та 308; Mazda-6 та CX-5.

У Креді Агріколь немає завдання продати конкретний бренд авто, ми відштовхуємося від побажань і вимог клієнтів.

— В одному із своїх інтерв’ю ви сказали, що іноді машину продає не бренд, а кредит. Поясніть на прикладі.

Наприклад, приходить потенційний покупець в мультибрендовий салон і обирає між двома варіантами авто. Перше коштує 600 тисяч гривень, а завдяки програмі кредитування він отримає знижку 30 тисяч гривень. Друге авто також коштує 600 тисяч, але можливості придбати його в кредит немає. Ціна - важливий драйвер ринку. Тому знижка 30 тисяч гривень суттєво впливає на рішення покупця.  

Інший випадок – клієнт приходить в салон, маючи у розпорядженні 600 тисяч гривень. Проте машина його мрії коштує більше. Вихід із ситуації – кредит.

Деякі продавці готові запропонувати знижку, коли клієнт хоче взяти авто одного класу, а в результаті купує вищого класу. Тож покупцю вигідніше отримати кредит і придбати краще авто.

— Що треба для отримання кредиту? 

Креді Агріколь пропонує широкий вибір програм автокредитування. Для клієнтів з мінімальним бюджетом у нас є кредит на авто з авансовим внеском лише від 10% його вартості. Перелік документів для отримання кредиту стандартний - паспорт, ідентифікаційний код, довідка про доходи та документ, який підтверджує джерела доходу. На прийняття рішення менеджеру зазвичай потрібно 2-3 години.

Серед основних переваг програм автокредитування Креді Агріколь - максимально широкий вибір програм. Ми маємо ексклюзивні умови кредитування з понад 15 провідними автовиробниками, серед яких: Renault, Citroen, Peugeot, Toyota, Nissan, Opel, Mazda, Suzuki, BMW та інші. Ми не вимагаємо нотаріальне посвідчення договору застави, натомість у нас є можливість дострокового погашення кредиту без комісії та

оформлення КАСКО в кредит. А ще автокредит від Креді Агріколь - гарантія якості обслуговування та жодних прихованих комісій та інших неочікуваних платежів.

Креді Агріколь висаджує дерева від імені клієнтів у рамках щорічної екоініціативи "Дерево за кредит"

— На що звернути увагу покупцю при виборі кредитної програми? 

—Клієнти стали більш усвідомленими і фінансово грамотними, звикли до кредиту, як до ефективного фінансового рішення. Вони розуміють, що кредит – інструмент, який дає можливість уже сьогодні здійснити свою автомобільну мрію.

Але водночас кредит — справа відповідальна. Я б рекомендував звернути увагу на умови кредитування, умови кредитного договору, додаткові витрати: нотаріус, страхування тощо.

Не поспішайте довірятися чиїмось рекомендаціям, вивчіть ринок та порівняйте умови кредитування. В цьому вам допоможуть менеджери банку, а також інформація на сайтах банків, зокрема онлайн-калькулятори. У 80% випадків в дилерських центрах в Україні купівлю авто супроводжує кредитний консультант, який проконсультує вас.

І моя особиста порада: якщо автомобіль, то в Креді Агріколь!

Контакт центр Credit Agricole
0 800 30 5555 Безкоштовно