Програма винагород Mastercard
Каталог подарунків Mastercard
Online чат
Онлайн консультант
Очікування оператора...
Онлайн консультант

Банкіри стануть "зеленішими"

12 Серпня 2010

БАНКІРИ СТАНУТЬ «ЗЕЛЕНІШИМИ»
Саме такого висновку ми дійшли під час зустрічі з головою правління ПАТ«ІНДЕКС-БАНК» Філіпом Гідезом і радником голови правління з аграрних питань Жан-Жаком Ерве. А зустрілися ми для того, щоб обговорити нові підходи банку до співпраці з аграріями.

З 2006 року ІНДЕКС-БАНК належить міжнародній фінансовій групі Credit Agricole Group (Креді Агріколь Груп). Відтоді почався новий виток його розвитку шляхом удосконалення внутрішніх процесів, розширення переліку послуг, впровадження нових підходів щодо їх надання.

Кор.: Сама назва фінансової групи обіцяє особливу увагу до аграрного сектору. Яка частка кредитного портфеля банку спрямована на сільгоспвиробників?
Ф. Г.: У банківській справі, як і в будь-якому бізнесі, має місце диверсифікація. ІНДЕКС-БАНК кредитує як промислові підприємства, так і великі аграрні холдинги та фермерські господарства. Приблизно 20–25% кредитного портфеля спрямовуємо в аграрний сектор. В Україні потенціал агропромислового комплексу величезний. Україна є впливовим гравцем на світовому ринку зернових та олійних культур. Тож перспективи обіцяють багато.

Кор.: Чи кредитуєте Ви невеликі фермерські господарства?
Ф. Г.: Так, наш клієнт може мати невелике господарство на 1–2 тис. га. Але, в основному, це середні ферми від 3 тис. га. Щоправда, для Франції – то вже є велике господарство. Звичайно ж, працюємо і з холдингами, які мають в обробітку понад 30 тис. га.

Кор.: У чому полягає особливість стратегії роботи із сільгосппідприємствами?
Ф. Г.: Наша стратегія полягає в тому, щоб не просто надавати фермерам кредитні ресурси, а й забезпечувати їх консультаціями. Адже дати гроші під заставу, перевіривши платоспроможність клієнта, просто. А надати йому шанс стати платоспроможним може не кожен банк.
Ж-Ж. Е.: На жаль, в Україні недостатньо розвинена система консультаційних служб. В основному, фермерам надають консультації агрономи торговельних компаній. Вони радять застосовувати технології, які базуються на використанні насіння, засобів захисту, добрив саме їхньої фірми. Однак, такі технології не завжди є оптимальними і рентабельними. Консультанти нашого банку вивчають наявні ресурси позичальника, регіональні особливості, урожайність за кілька років, оскільки періодично низька врожайність може бути пов’язана із природними негараздами. Якщо ж проблема полягає в технології, тут ми добираємо оптимальний варіант і радимо його використовувати. Це може бути зміна системи управління, технологічних процесів чи технічного забезпечення. Неабияке значення має також система зберігання продукції та її реалізації. Таким чином ми будемо певними, що гроші банку йдуть на вдосконалення технології, розвиток підприємства, зростання прибутковості фермерського господарства. Наш клієнт отримає добрий урожай і буде спроможний сплатити відсотки за кредитом.
Ф. Г.: Для нас важливо, щоб фермер застосовував прогресивні технології, саме тому ми намагаємось спілкуватися не як банкір із селянином, а як фермер з фермером. Пан Ерве готує тренінги для банкірів, щоб вони мали сільськогосподарський погляд на те, як допомогти фермерам. Тож ІНДЕКС-БАНК буде трохи більш сільськогосподарським, ніж інші банки.

Кор.: Виходить, що банкіри нині мають бути агрономами, зоотехніками, технологами?
Ж-Ж. Е.: Головне – дати правильну пораду клієнтові. З цією метою ми добираємо добрих фахівців по регіонах. Проводимо навчання.

Кор.: Якщо я маю невелике господарство і мені бракує коштів на сезонні роботи, що я маю зробити, щоб залучити гроші ІНДЕКС-БАНКу?
Ф. Г.: Найбільше нас цікавлять результати діяльності за 3 роки – урожайність, сівозміни, сортовий склад, система захисту посівів, наявна техніка, зерносховища... Ми маємо спеціально розроблений набір запитань, який дає змогу попередньо оцінити потенціал клієнта. Потім на місце виїжджає експерт, далі – засідання кредитного комітету. Як правило, за 2 тижні Ви вже отримаєте відповідь.

Кор.: На який максимальний строк можна позичити кошти?
Ф. Г.: В основному, термін кредитування становить 3–4, до п’яти років. Обсяг кредиту – 4–5 млн грн для господарства, що обробляє 5–10 тис. га ріллі. Ми кредитуємо також виробництво молока, м’яса, продукції птахівництва та переробку. Відновлюємо кредитування купівлі техніки.

Кор.: Які види кредитування пропонує ІНДЕКС-БАНК?
Ф. Г.: Кредитні продукти банку призначені для різних клієнтів з огляду на специфіку їх діяльності, як у гривні, так і в доларах чи євро. Для поповнення обігових коштів пропонуємо овердрафт, факторинг, кредитні лінії, торговельне фінансування (до- та післяекспортне фінансування). На інвестиційні потреби пропонуємо кредитування купівлі транспортних засобів і сільгосптехніки, обладнання.
Відсоткові ставки залежать від виду кредитного продукту, строку кредитування, валюти, порядку сплати відсотків, а також від фінансового стану самого позичальника.

Кор.: Що може слугувати гарантією?
Ф. Г.: Застава нерухомого майна, навіть цілісних майнових комплексів, обладнання, товарів, майнових прав (у т. ч. депозит), майно власників.

Кор.: Як розвивається мережа регіональних представництв банку?
Ф. Г.: Нині регіональна мережа банку налічує 214 точок продажу в АР Крим, Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Луганській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій, Чернігівській областях та у Києві.

Тож можна підсумувати, що ІНДЕКС-БАНК завжди поруч із клієнтами.

Розмовляла Ольга Сидоренко, Agroexpert (Україна)

Контакт центр Credit Agricole
0 800 30 5555 Безкоштовно