Програма винагород Mastercard
Каталог подарунків Mastercard
Online чат
Онлайн консультант
Очікування оператора...
Онлайн консультант

На високій швидкості. Роман Буніч для Destinations

02 Листопада 2018

Destinations, осінь 2018

На високій швидкості 

Про тенденції в автокредитуванні, довіру до банків, виклики та успіхи, мінливі смаки при виборі авто розповів Destination Роман Буніч, директор департаменту автокредитування Credit Agricole Bank. 

Credit Agricole - найдоросліший іноземний банк в Україні. Цьому року він відзначає чверть століття присутності в країні. Цей банк входить в десятку найбільших за розміром активів, до п'ятірки найприбутковіших, а за версією Fitch займає найвищий з можливих рейтинг серед фінустанов. Ще одна особливість цього банку - безумовне лідерство в сфері автокредитування з часткою ринку більше 40%. Цей напрям Credit Agricole Ukraine почав розвивати більше десяти років тому, і сьогодні вважається головним банком країни для автолюбителів.

- Роман, які тенденції на автомобільному ринку Ви спостерігаєте?

У 2016-2017 роках зростання ринку автомобільних продажів становило в середньому 30%. Експерти прогнозували +15%-20% у 2018 році, але ринок йде на спад. За 9 місяців приріст склав 3% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Ми бачимо кілька причин: по-перше, це стихійне ввезення автомобілів з іноземною реєстрацією (Литви, Польщі, Німеччини), по-друге, можливість пільгового імпорту б/в авто, а також очікування нових мит на імпортовані автомобілі. Ситуація на ринку мотивує до активних дій в автокредитуванні.

– Що змінилося за останні роки в банківській системі України? 

У банківській системі України зараз етап оновлення. Якщо 4 роки тому на ринку було близько 180 банків, то сьогодні майже вдвічі менше. З ринку пішли багато неблагонадійних банків. Нацбанк впроваджує конкретні ініціативи для покращення захисту прав кредиторів і прав клієнтів. Повертається довіра до банків. При отриманні кредиту вам вкажуть на всі витрати на угоду і обов'язково озвучать умови кредитування. Такий підхід сприяє формуванню довіри. З іншого боку, банки стали набагато вимогливішими до своїх позичальників, звертаючи увагу не тільки на кредитну історію і платоспроможність, але і на репутаційні ризики, пов'язані з клієнтом.

- Українці знову активно беруть кредити і перестали сприймати їх як негативний спосіб вирішення фінансових завдань? 

Оформлення кредиту - це нормальна світова практика, яка допомагає вирішити фінансові питання. Наприклад, не збирати на машину, а їздити на ній зараз, не знімати квартиру протягом 50 років, а жити в своїй, поступово виплачуючи кредит. Але тут, як у приказці: все залежить від дози. Потрібно об'єктивно оцінювати свої можливості. Насправді, в будь-якому відділенні нашого банку клієнту зможуть зробити всі прорахунки, запропонують оптимальний та комфортний варіант кредитування. Для своїх клієнтів ми виступаємо консультантами і помічниками.

- Хто основні покупці авто в кредит?

Ситуація в цьому плані стабільна: преміум-сегмент менш зацікавлений в кредитуванні, ніж середній сегмент. Істотна частина покупців авто в кредит - це ті, хто мають доходи у валюті, або ті, у кого є деякі валютні заощадження, які можуть бути витрачені на купівлю автомобіля. Серед наших клієнтів більша частина - це чоловіки. Але жінки все частіше купують авто в кредит. Їх частка зараз складає 33% і поступово зростає. Ми раді, що жінки не бояться сідати за кермо і підкорювати дороги.

- Кредитування б/в авто – це новий тренд? Чому це вигідно?  

Не можна сказати, що це тренд. Але, з огляду на потенційні зміни в законодавстві, банки почали продумувати можливості роботи і з цим сегментом. Важко спрогнозувати зростання ринку кредитування б/в авто, оскільки зараз його просто немає. Переважно це пов'язано з тим, що в людей немає розуміння, що банки кредитують покупку б/в авто. Хоча використання такого підходу, як невелика сума в кредит, якої зазвичай бракує для купівлі авто з кращими характеристиками, для багатьох могло б бути актуальним. Я вважаю, що покупці з часом почнуть придивлятися до варіанту покупки б/в авто. Поточна ситуація - наслідок того, що цей ринок неорганізований, до того ж не завжди працює в правовому полі, що дуже критично для банківського сектору.

- Чому автолюбителі вибирають Credit Agricole Ukraine? 

Ключових причин декілька: репутація банку, прозорість умов кредитування, комфорт і широта покриття. Репутацію надійного банку для автолюбителів підтверджують численні нагороди в номінаціях «Автокредит» публічних рейтингів, а також понад 50 тисяч задоволених клієнтів Credit Agricole Ukraine. Наш банк єдиний в Україні має сертифікат відповідності міжнародному стандарту ISO 9001:2015 за напрямом діяльності «автомобільне кредитування», тому може гарантувати клієнтам якість послуги. Понад те, в наших умовах кредитування немає ніяких прихованих комісій і платежів. Ми пропонуємо тільки фіксовану ставку, яка не змінюється протягом усього терміну, і обговорюємо всі необхідні платежі ще в момент оформлення заявки на кредит. У нас налагоджено партнерство з понад 400 автосалонами по всій Україні, клієнти можуть отримати кредит для більшості марок авто в будь-якій частині країни.

Хочеться вірити, що клієнти цінують нас також за соціальну відповідальність. У банку діє масштабний проект КСВ We Care! - це близько 20 добрих проектів в рік. Один із них, на мій погляд, дуже важливий. Це «Дерево за автокредит» - щоосені команда банку висаджує дерева від імені клієнтів, які взяли авто в кредит. Так ми намагаємося компенсувати негативний вплив на природу від збільшення кількості авто.

Ще одна хороша традиція - дарувати клієнтам 1000 літрів пального на знак вдячності за довіру і лояльність. Клієнти, позики яких стають «мільярдним» у портфелі автокредитів Credit Agricole Ukraine, отримують спеціальний подарунок - запас пального на рік. Таких у нас вже четверо. І ми вже в очікуванні наступного переможця, оскільки наближаємося до позначки 2 млрд грн автокредитів. Ще можна встигнути :)

Аліна Клименко

Контакт центр Credit Agricole
0 800 30 5555 Безкоштовно