Програма винагород Mastercard
Каталог подарунків Mastercard
Online чат
Онлайн консультант
Очікування оператора...
Онлайн консультант

Літні агроекспедиції Креді Агріколь Банку

15 Вересня 2016

Шановні клієнти!

Агроексперти Креді Агріколь Банку разом із національним агропорталом Latifundist.com протягом трьох літних місяців здійснили три агроекспедиції і, якщо підсумувати, то за 17 днів відвідали 22 області, 43 агропідприємства, інспектуючи поля з озимою пшеницею, соняшником і соєю та оцінюючи виробничий потенціал культур.

Агроекспедиція по пшениці вже була традиційною, а от по соняшнику і сої кроп-тури відбулись вперше. Інтерес до двох останніх культур цілком зрозумілий, адже соняшник і соя – це експортні для України культури. Україна є світовим лідером з експорту соняшникової олії і знаходиться на шостому місці серед світових експортерів сої. Крім того, соя використовується і в харчуванні, і в промисловості.

Отже, наприкінці червня відбулась агроекспедиція по озимій пшениці - культурі, яка за посівними площами займає в Україні перше місце. Маршрут агрокоманди пролягав через Миколаївську, Кіровоградську, Черкаську, Київську, Житомирську, Волинську, Вінницьку і Хмельницьку області. Відвідали 16 агропідприємств і більше ніж 40 полів. Відповідно до прогнозу учасників агроекспедиції по всій країні очікується 22.5-23 млн тонн озимої пшениці. Фуражна пшениця становитиме 60-70% від загального врожаю. Це пояснюється великою кількістю опадів під час вегетаційного періоду, проблемами з виляганням і, відповідно, потенційним розвитком хвороб.

А у фокусі агроекспедиції по найрентабельнішій культурі Україні – соняшнику, яка проходила в першій половині серпня, були поля 15 підприємств, а маршрут пролягав із півдня на північ України. Тенденцією сьогодення є стрімке розповсюдження соняшнику в північних регіонах України, де раніше його вирощування стримувалось. Підвищений попит на насіння соняшнику, а також приваблива ціна стимулюють виробників збільшувати посіви. Саме завдяки результатам північних господарств підвищується середня врожайність по Україні. Ще одним трендом, що має всі перспективи до поширення, є вирощування високоолеїнового соняшника із вмістом олеїнової кислоти понад 80%. Трейдери готові платити за нього вищу премію (+50 дол. США за тонну). В Україні, як і у всьому світі, цього сезону очікується гарний врожай соняшника. Ще в червні, вітчизняні та зарубіжні аналітики переглянули прогнози обсягу виробництва, переробки та експорту соняшника в сторону збільшення. Так, експерти міністерства сільського господарства США вважають, що в 2016/2017 маркетинговому році в Україні буде зібрано не менш ніж 13 млн тонн насіння. Це, у свою чергу, призведе до збільшення експорту як самого соняшника, так і соняшникової олії.

А завершилось літо агроекспедицією по сої – відносно новій для України культурі, але на яку стабільний попит тримається впродовж всього сезону, а ціни забезпечують високий рівень рентабельності. Шість останніх днів серпня агроекспедитори інспектували поля 12 підприємств у шести областях. Цього року посівні площі під соєю незначно скоротилися. Причина – минулорічна посуха і недоотримання запланованих врожаїв. Попри таку ситуацію, зменшення виробництва не очікується. Відвідані поля показали високий потенціал. А представники господарств чекають на значно кращий результат ніж минулого року. До речі, міністерство сільського господарства США прогнозує виробництво сої в Україні в 2016-2017 маркетинговому році на рівні рекордних 4.5 млн тонн. Сьогодні простежується чіткіша регіональна спеціалізація у вирощуванні сої, здебільшого в центральних областях України, і на ринку вимальовуються ключові гравці серед виробників.

Діна Сапич, експерт управління агроекспертизи департаменту підтримки агробізнесу, яка брала участь у всіх трьох агроекспедиціях, розповідає про важливість таких заходів для агрокоманди банку: «Під час агроекспедиції охоплюється багато регіонів і господарств, в яких вирощуються культури. Господарства кардинально різняться за обсягами, технологіями, фінансовими можливостями, знаходяться в різних кліматичних зонах, культури вирощуються за різних погодних умов, на різних типах ґрунтів. Подібні «оглядини» країни формують знання стосовно ситуації в регіоні. Великою перевагою агроекспедицій є отримання інформації з перших вуст, безпосередньо від самих виробників».

Про банк:

Креді Агріколь Банк - сучасний універсальний банк, власником якого є провідна фінансова група в Європі - Credit Agricole Group (Франція). Група є головним партнером французької економіки та однією з найбільших банківських груп Європи. Це провідний роздрібний банк в Європі, що також має найбільший портфель активів в управлінні, є першим у галузі банківського страхування та третім у сфері проектного фінансування в Європі. Креді Агріколь працює на фінансовому ринку України з 1993 року та надає весь спектр банківських послуг бізнесу та приватним клієнтам, включаючи VIP-клієнтів. Банк приділяє особливу увагу співробітництву з компаніями агропромислового комплексу. Надійність та ділову репутацію Креді Агріколь в Україні підтверджують найвищі з можливих рейтинги Fitch, лідерські позиції в рейтингах стійкості банків, надійності банківських вкладів та найприбутковіших банків, а також 443 000 приватних та 40 000 корпоративних клієнтів, серед яких представники малого та середнього бізнесу, великі українські компанії та міжнародні корпорації.

Контакти:

Вікторія Торяник, начальник управління зв’язків з громадськістю та внутрішніх комунікацій Креді Агріколь Банк.
Тел. +38 044 581 07 45, електронна пошта:
Viktoriia.Torianyk@credit-agricole.ua

Контакт центр Credit Agricole
0 800 30 5555 Безкоштовно