Програма винагород Mastercard
Каталог подарунків Mastercard
Online чат
Онлайн консультант
Очікування оператора...
Онлайн консультант

Креді Агріколь вражений адаптивністю та винахідливістю аграрного сектору України

05 Січня 2024

Business Ukraine Грудень 2023

Французький банк співпрацює з українським агробізнесом, щоб долати безпрецедентні виклики, спричинені вторгненням росії.

Креді Агріколь активно залучений у розвиток українського аграрного сектору протягом останніх трьох десятиліть, але ніщо не могло повністю підготувати банк та його клієнтів до безпрецедентних викликів, пов’язаних із повномасштабним вторгненням росії. Війна триває вже майже два роки, проте в усьому аграрному секторі спостерігаються обнадійливі ознаки відновлення, що стало можливим завдяки стійкості - характерній рисі українців, яку вони демонструють у відповідь на російське вторгнення. Ця розмова відбулася напередодні Дня працівників сільського господарства, наприкінці листопада 2023 року.

«Загалом стан українського агросектору зараз обнадійливий, особливо якщо озирнутися назад і згадати ті песимістичні очікування, які були притаманні на початку повномасштабного вторгнення», — каже Александр Чеснакофф, член правління Креді Агріколь Україна. Він зазначає, що був особливо вражений винахідливістю українських аграріїв та їхньою здатністю адаптуватися.

Протягом більшої частини останніх тридцяти років Креді Агріколь зосереджується на підтримці всієї сільськогосподарської екосистеми України. Зокрема банк фінансує клієнтів для проведення посівної та збору урожаю. Лише в рамках спільної з ЄБРР програми фінансування кредитний портфель Креді Агріколь у сфері агробізнесу становить 0,5 млрд грн. До того ж, від початку війни банк видав агробізнесу кредитів на суму 2,7 млрд грн в рамках державної програми «Доступні кредити 5-7-9%». Також банк бере участь у Програмі державних урядових гарантій, за якою видав майже 1,3 млрд грн. «Ми прагнемо зробити свій внесок у відбудову української економіки під час війни. Безумовно, наш підхід до кредитування виважений – ми враховуємо те, хто наш клієнт, ризики, території. Проте ми фінансуємо та підтримуємо наших клієнтів там, де це можливо», — говорить Александр Чеснакофф.

Війна в Україні також змусила Креді Агріколь адаптуватися до нових реалій. Банк вже давно має спеціалізовану агрокоманду з необхідним досвідом та кваліфікацією, і це є унікальним для України. Співробітники банку детально аналізують кожен окремий кейс, щоб підтримати клієнтів. «Звичайно, ми розглядаємо галузь у цілому, — пояснює Александр Чеснакофф, — але війна дуже по-різному вплинула на наших клієнтів залежно від того, де вони розташовані та в яких сегментах аграрної галузі працюють».

Скрізь, де можливо, цей процес передбачає особистий контакт і візити агрокоманди Креді Агріколь до клієнтів. Навіть під час війни представники банку продовжують відвідувати різні куточки України, щоб підтримувати особистий контакт та знаходити індивідуальні рішення для клієнтів. У 2022 році серед ключових пріоритетів було поповнення обігового капіталу та можливість реалізації зібраних урожаїв. У 2023 році на тлі стабілізації в секторі знову почала пожвавлюватися лізингова активність.

За словами Александра Чеснакоффа, наразі зростає попит на лізингові послуги Креді Агріколь з боку клієнтів, які бажають придбати нову сільськогосподарську техніку, але він зазначає, що багато чого залежить від місця розташування бізнесу. Він згадує один нещодавній візит до клієнта, який працює недалеко від зони бойових дій у Харківській області на сході України. Він керує фермою середнього розміру та наразі хоче, аби банк профінансував купівлю нового трактора. Оскільки артилерійський вогонь все ще чітко чутно з сусідніх полів, фермер, безперечно, хотів переконатися, що будь-яка нова інвестиція виправдана. Александр Чеснакофф каже, що для клієнтів із західних регіонів країни ситуація є простішою, і вважає лізингові операції Креді Агріколь ключовим інструментом для відновлення показників зростання в цьому секторі.

В 2024 році, на думку Александра Чеснакоффа, логістика залишатиметься ключовим фактором для українського агробізнесу, оскільки ця галузь продовжує адаптуватися до реалій воєнного часу. Він визнає, що неможливо точно передбачити, що може статися в найближчі місяці, і каже, що банк готується до низки різних потенційних викликів. «Ми прагнемо допомогти нашим клієнтам налаштувати свою логістику. Я вважаю, що зараз країна досягла точки, коли бізнес може адаптуватися до більшості сценаріїв. Звичайно, ми можемо зіштовхнутися з певними проблемами, такими як атаки на різні порти, але все, окрім людських життів, можна відновити. Це питання терпіння, грошей та стійкості».

Александр Чеснакофф зазначає, що війна, ймовірно, триватиме ще деякий час, але зауважує, що Креді Агріколь дивиться в майбутнє агросектору України. За його словами наразі банк бачить потребу у пріоритетності послуг фінансування, пов’язаних із середньостроковими інвестиціями, щоб сприяти переходу українського агробізнесу від існуючого акценту на експорт сировини до товарів з більшою доданою вартістю. «Це те, що ми безумовно прагнемо підтримати», — каже Александр Чеснакофф. «Масштабування переробки сировини дозволить українським агрокомпаніям зменшити залежність від експорту та більше покладатися на внутрішній ринок».

Візія майбутнього зростання та розширення може здаватися недоречною в країні, яка наразі бореться за своє життя, але таке мислення відображає непохитність та рішучість, які демонструються в усій країні. Александр Чеснакофф надзвичайно захоплюється готовністю долати виклики, яка притаманна українському агробізнесу під час війни і каже, що вважає за честь можливість працювати з клієнтами Креді Агріколь в цей важливий період. «Особливо я вражений усіма людьми, які працюють у прифронтовій зоні, і тим, як український агробізнес адаптувався до реалій з ракетними обстрілами та мінами», – зазначає Александр Чеснакофф. «Фермери прив’язані до землі і не можуть просто перенести свій бізнес, але вони не скаржаться. Усе, що вони хочуть, – це отримати підтримку у вигляді фінансування, і це те, що ми прагнемо надати. Я і команда банку пишаємося тим, що ми робимо. Це найбільш насичений і значущий період у моїй кар'єрі».

 Про респондента: Александр Чеснакофф, член правління банку Креді Агріколь Україна

Контакт центр Credit Agricole
0 800 30 5555 Безкоштовно