Програма винагород Mastercard
Каталог подарунків Mastercard
Online чат
Онлайн консультант
Очікування оператора...
Онлайн консультант

Галина Жукова, член Правління ПАТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК», про те, як буде розвиватися ринок автокредитування

05 Серпня 2013

Фактично дві третини ринку автокредитування належить чотирьом банкам. Серед них Креді Агріколь Банк, який входить в топ-20 найбільших фінустанов. Він – один з тих фінустанов, які формують продукти і диктують умови на ринку автокредитування. Про те, як розвиватиметься ринок автокредитування і як зміняться ставки за автопозиками, розповідає член правління, директор з роздрібного бізнесу і мережі Креді Агріколь Банка Галина Жукова.

Галина Жукова, член правління, директор з роздрібного бізнесу і мережі Креді Агріколь Банка.

- Як змінився ринок автокредитування в 2013 році в порівнянні з минулим роком? Як відобразилося на бізнесі банку падіння автопродаж і введення мит на авто?

- Показник долі кредитних продажів аналогічний минулому року. В залежності від бренду він складає 15-25%, середньоринковий показник – 18%. Введення мит на авто особливо не відобразилося на динаміці портфеля нашого банку, оскільки конкурентоспроможність наших кредитних умов була однією з найвищих на ринку. Цьому також сприяли спільні програми з нашими партнерами-імпортерами.

- Кредитування яких марок авто зростає найбільш швидкими темпами?

- Найвища динаміка серед машин іноземного виробництва вартістю 105-170 тис. грн.

- Які марки автомобілів найчастіше купують в кредит?

-Ми працюємо з найбільшими імпортерами: «Рено Україна», «Нісан Моторс Україна», «Тойота Україна», «Пежо Сітроен Україна», «Субару Україна», «Авототоріно». У портфелі автокредитів шість брендів –  Renault, Nissan, Peugeot, Citroen, Toyota, Lexus – займають біля 70%. Але динамічно зростає доля і інших марок авто. В кожному випадку кредитні продукти відповідають специфіці імпортера.

- Якщо говорити про автомобілі вартістю від $ 50тис. – яку долю в портфелі банку займають кредити на ці авто?

- У нашому портфелі такі клієнти складають приблизно 5-8%. Як правило, власники автомобілів вартістю більш $ 50тис. завжди можуть офіційно підтвердити свою платоспроможність, зробити великий аванс, показати кредитну історію. Загалом це – власники приватного бізнесу або крупні приватні підприємці, наймані топ-менеджери і керівники середньої ланки.

- Чи зміниться ринок автокредитування до кінця цього року? Які чинники стануть вирішальними в його розвитку?

- Ринок автокредитування корелює з продажами нових автомобілів, які визначаються споживчим попитом і зовнішніми чинниками. Якщо купівельна спроможність, по прогнозам експертів, могла забезпечити зростання в 2013 р., то, на жаль, у зв'язку із  зовнішніми чинниками ринок змінив свій тренд розвитку. Це стосується падіння продаж у зв'язку з рядом законодавчих змін в першому кварталі цього року.

- Як зміняться вартість ресурсів і кредитні ставки за автокредитами?

- Рівень кредитних ставок залежить від рівня депозитних ставок і, відповідно, від ліквідності банківської системи. На жаль, ставки за депозитами зменшуються вкрай повільно впродовж цього року. Вже традиційним в осінні місяці стало підвищення ставок за вкладами. Не виключено, що такий сценарій повториться і цього року.

Інтерв'ю для газети "Капітал"

Контакт центр Credit Agricole
0 800 30 5555 Безкоштовно