Програма винагород Mastercard
Каталог подарунків Mastercard
Online чат
Онлайн консультант
Очікування оператора...
Онлайн консультант

АгроЕкспедиція «ЖИТО-2016»

08 Липня 2016

У травні 2016 року команда агроекспертів Креді Агріколь Банку разом з представниками національного агропорталу Latifundist.com здійснили експедицію, темою якої стало «Жито».

Увага до цієї теми не є випадковою. Тенденції останніх років показали, що в Україні кардинально змінилася культура споживання хліба. Через невисоку популярність жита і економічні причини - низьку закупівельну ціну на це зерно, площі під цю культуру суттєво скорочувались на користь озимої пшениці. Деякі виробники, чекаючи справедливої ціни, зберігали врожай по кілька років. Останні три роки Україна використовувала перехідні залишки, які сьогодні вичерпані. Внаслідок цього, наша країна відчула дефіцит жита на внутрішньому ринку. Цього року вперше в історії ціна на жито була вищою за ціну на озиму пшеницю. І колись багата на жито Україна сьогодні змушена імпортувати його з Білорусі, а житній хліб на столах українців став справжнім делікатесом.

Маршрут АгроЕкспедиції пролягав через райони Полісся, які є традиційними для вирощування даної культури: Чернігівщину, Київщину, Житомирщину, Волинь, Рівненщину, Хмельниччину.

Учасники АгроЕкспедиції відвідали більше десяти господарств. В усіх підприємствах спостерігається позитивна тенденція щодо поступового нарощування площ під посіви жита. Виробники бачать перспективу у вирощуванні даної культури. Сьогодні жоден з них не стикається з проблемою збуту. Продукція реалізується на місцевому ринку. А хлібопекарні самостійно шукають виробників жита, замовляють зерно заздалегідь і вишиковуються в чергу.

Експерт управління агроекспертизи Креді Агріколь Банку зазначає: «Потреба в житі сьогодні становить близько 450 тис. тон на рік, з яких 350 тис. тон – на випікання хлібу, 50 тис. тон – на корм тваринам, решта – на експорт. Згідно попередніх підрахунків, цього року врожай озимого жита буде збиратися з площі 150 тис. га (що на 50 тис. га менше за попередній рік, у зв’язку з посухою під час посівної кампанії). Спираючись на офіційно задекларовану минулорічну середню врожайність в Україні (2,3 т/га), вочевидь, і в поточному році виробники жита не в стані будуть задовольнити потреби внутрішнього ринку».

Хто зацікавлений у вирощувані жита? В першу чергу, – північні регіони країни, де якість ґрунтів поступається решті території України. Жито є альтернативною культурою для дрібніших, менш заможних господарств. Багатші господарства віддають перевагу сої, кукурудзі. Водночас у вирощувані жита зацікавлені такі гіганти як «Сварог Вест Груп», що мають у структурі власні хлібопекарні.

Отже, підсумовуючи роботу днів в АгроЕкспедиції, можна з впевненістю назвати жито перспективною культурою. А якщо при цьому зробити ставку на гібриди з потенціалом до високої врожайності, то і прибутки виявляться «смачними». Адже 6 т/га, а при правильній технології вирощування і 9 т/га – це привабливий показник. Головне, щоб погода сприяла та агрономи дотримувалися агротехнологій.

Про банк:

ПАТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК» - сучасний універсальний банк, власником якого є провідна фінансова група в Європі - Credit Agricole Group (Франція). Група є головним партнером французької економіки та однією з найбільших банківських груп Європи. Це провідний роздрібний банк в Європі, що також має найбільший портфель активів в управлінні, є першим у галузі банківського страхування та третім у сфері проектного фінансування в Європі. Креді Агріколь працює на фінансовому ринку України з 1993 року та надає весь спектр банківських послуг приватним клієнтам, включаючи VIP-клієнтів, і бізнесу. Банк приділяє особливу увагу співробітництву з компаніями агропромислового комплексу. Надійність та ділову репутацію Креді Агріколь в Україні підтверджують найвищі з можливих рейтинги Fitch, лідерські позиції в рейтингах стійкості банків, надійності банківських вкладів та найприбутковіших банків, а також 442 000 приватних та 35 000 корпоративних клієнтів, серед яких представники малого та середнього бізнесу, великі українські компанії та міжнародні корпорації.

Контакти:

Вікторія Торяник, начальник управління зв’язків з громадськістю та внутрішніх комунікацій Креді Агріколь Банк
Тел. +38 044 581 07 45, електронна пошта:
Viktoriia.Torianyk@credit-agricole.ua

Контакт центр Credit Agricole
0 800 30 5555 Безкоштовно