Програма винагород Mastercard
Каталог подарунків Mastercard
Online чат
Онлайн консультант
Очікування оператора...
Онлайн консультант

25 років роботи в Україні

04 Травня 2018

Журнал «Фармер», квітень 2018

Лариса Бондарєва

член Правління, відповідальна за корпоративний бізнес, МСБ і агрі-агро Креді Агріколь Банку

Пані Ларисо, яким був минулий рік для Креді Агріколь Банку?

Ми задоволені минулим роком, закінчили його з хорошими результатами, зокрема і у сегменті агрі-агро. Зараз наш банк є партнером для понад трьох тисяч агро клієнтів. Ми обслуговуємо всі сегменти клієнтів, від міжнародних компаній та потужних локальних агрохолдингів до підприємств СМБ.  До речі, саме сегмент компаній середнього та малого бізнесу показав суттєвий ріст кредитний портфеля у минулому році – він зріс удвічі порівняно з 2016 роком, досягнувши обсягу кредитування малого та середнього агробізнесу в 1,2 млрд гривень. Основна доля кредитів була видана для поповнення оборотних коштів, тобто мова про сезонне фінансування. 10% становила частка документарних операцій (векселі, гарантії).

Наскільки важливим для Креді Агріколь Банку є аграрний сегмент?

Половина кредитного портфелю юридичних осіб Креді Агріколь Банку –– це підприємства, пов’язані з агросектором. Це серйозний обсяг. При цьому ризики, характерні для агросектору, істотно відрізняються від інших бізнесів.

Оскільки для Креді Агріколь Банку аграрний сегмент є справді важливим, ми вирішили поглибити власну агроекспертизу, яка є унікальною перевагою Креді Агріколь Банку. Кілька років тому ми виділили окремий департамент підтримки аграрного бізнесу, де працюють профільні аналітики, агроекперти та фахівці, які відповідають за партнерські програми. Такий підхід доволі швидко дав результати, тому минулого року ми збільшили штат агроекспертів, тепер вони працюють не лише в головному офісі, а й у макрорегіонах: Східному, Західному й Південному. Це яскрава ілюстрація бажання банку бути ближчим до клієнтів. Оскільки Креді Агріколь Банк є частиною потужної фінансової групи, ми також маємо доступ до агроекспертизи наших колег з інших країн.

Більшу частину робочого часу, до 70%, агроексперти проводять безпосередньо в полях. Вони відповідають за постійний моніторинг ситуації з посівами. Завдяки цьому банк має інформацію про реальний стан справ у господарствах своїх клієнтів. І якщо фермер звертається за додатковим фінансуванням, оскільки є потреба, банку значно простіше ухвалювати позитивне рішення.

Крім того, функція агроекспертів –– не лише моніторити, а й консультувати аграріїв, давати підказки в складний момент і сприяти легкій комунікації клієнта з банком.

Яка ситуація із залученням кредитів для купівлі сільгосптехніки?

Фінансування за партнерськими програмами на придбання сільгосптехніки за минулий рік ми збільшили в чотири рази. Орієнтовно воно становить 30% від загального кредитного портфеля аграріїв у сегментах МСБ. У 2014–2015 роках аграрії зменшили свої інвестиційні апетити, а зараз інтерес до розвитку поступово відновлюється. Якщо у 2016 році кожен другий запит містив прохання стосовно інвестиційного фінансування, то у 2017 році ми бачили потребу у цьому виді кредитів у кожному запиті. У цьому блоці більше за все – 60% кредитних коштів - аграрії брали для придбання самохідної техніки, 20% - причіпної техніки і решта 20% - складські потужності та іригація.

Крім того, ми практикуємо комплексний підхід: коли зустрічаємося з клієнтом і оцінюємо господарство, то можемо запропонувати йому інвестиційний ліміт на придбання техніки, навіть якщо поточною метою фермера є залучення оборотних коштів.

Партнерські програми ми активно розвиваємо не лише щодо сільгосптехніки, а й щодо добрив, ЗЗР та насіння. Загалом маємо понад 30 програм і плануємо збільшувати їхню кількість.

Які ключові тренди щодо кредитування спостерігаються в сегменті потужних агрокомпаній? 

У сегменті 10–20 тис. га і більших господарствах активізувалися наміри щодо будівництва елеваторів та придбання елеваторного обладнання. На фоні логістичних проблем деякі клієнти стали активно інвестувати у власний парк вагонів для перевезення зерна залізницею у зв’язку з їхнім дефіцитом. Великий бізнес та міжнародні компанії продовжують будівництво портових потужностей для перевалювання зерна.

Актуальною є організація переробки олійних культур, причому не лише соняшнику, а й сої та ріпаку.

Що принципового змінилося в умовах кредитування від Креді Агріколь Банку?

Раніше ми працювали лише з тими господарствами, що обробляли не менше 400 га, тепер же планку зменшили до 200 га. Крім того, був зменшений початковий внесок для оплати за техніку та коефіцієнт покриття заставою для малого й середнього бізнесу. Ми також адаптували процеси всередині банку, щоб максимально прискорити й полегшити ухвалення рішення про фінансування.

Чи підтверджує зворотний зв'язок із клієнтами ефективність інновацій, запроваджених Креді Агріколь Банком?

Про ефективність роботи банку з аграріями  свідчить незалежне опитування, проведене компанією GFK-Україна. За його результатами індекс рекомендацій клієнтів Креді Агріколь Банку в агросекторі становить 68%, що є найбільшим показником на ринку в аграрному сегменті. Першість ми стабільно утримуємо протягом багатьох років, і надалі будемо спрямовувати зусилля на покращення співпраці з агробізнесом.

Iнтерв'ю Лариси Бондарєвої

Контакт центр Credit Agricole
0 800 30 5555 Безкоштовно