Програма винагород Mastercard
Каталог подарунків Mastercard
Online чат
Онлайн консультант
Очікування оператора...
Онлайн консультант

Як профінансувати майбутній урожай?

22 Березня 2021

AgroTimes Березень 2021

З настанням весни активізується робота на полях. За короткі терміни аграріям необхідно багато встигнути. Цей процес не тільки трудомісткий, але і потребує фінансових інвестицій. Серед багатьох питань, які постають перед новим посівним сезоном, одне з найбільш актуальних – як профінансувати витрати? Традиційно довгострокові та короткострокові витрати доцільно розділяти за джерелами фінансування. Власні кошти, товарний кредит, банківський кредит – кожен із цих ресурсів має свою вартість, строк та обмеження. Експерти Креді Агріколь розповідають про широкий спектр фінансових продуктів банку з огляду на потреби агробізнесу в період посівної.

Фінансування поточних витрат агробізнесу

Разом із аграріями до нового посівного сезону активно готуються і банки.

Наталія Порвіна, директор департаменту підтримки агробізнесу Креді Агріколь Банку: «Оскільки експерти банку накопичили значний досвід у співпраці з агробізнесом, ми можемо запропонувати цьому сегменту клієнтів інструменти, максимально адаптовані під специфіку та тонкощі аграрного ринку. Ми добре розуміємо, які особливості та ризики характерні для сільського господарства і розробили комплексні рішення, що включають експертну підтримку банку та покривають усі потреби агрокомпаній. Для поточних сезонних витрат – закупівлі насіння, добрив і засобів захисту рослин, ми  пропонуємо перевірені часом ефективні інструменти». За словами експерта, найбільшим попитом користується фінансування обігового капіталу. Креді Агріколь пропонує кредити строком до 18 місяців з адаптованим до агроциклу графіком погашення заборгованості.

Також в останні роки затребуваними є інструменти торговельного фінансування - авалювання векселів та банківська гарантія, які традиційно значно дешевше, ніж класичне кредитування.

Креді Агріколь був одним із перших, хто запроваджував в Україні спеціальний банківський продукт для агробізнесу – авалювання векселів для розрахунків за насіння, засоби захисту рослин та добрива. Цей інструмент привабливий для агровиробників оскільки є простим у заповненні. При цьому авалювання векселю банком робить його таким же надійним, як і класична банківська гарантія. «Додаткові переваги можна отримати також за умови участі у партнерських програмах банку по авалюванню векселів для придбання насіння та засобів захисту рослин від провідних виробників. По деяким програмам вартість фінансування складає лише 1% від суми векселя, при  цьому відсутня комісія за встановлення ліміту фінансування», - додає Наталія Порвіна.

Інша вагома причина, чому клієнти звертаються за торговельним фінансуванням до банку – їх бажання управляти та мінімізувати свої ризики.

Владислав Бережний, директор департаменту торговельного та структурного фінансування Креді Агріколь Банку: «На ринку засобів захисту рослин та насіння головну роль відіграють міжнародні виробники та великі українські дистриб’ютори. Для підтримки продажів потужні компанії-продавці мають великі товарні та грошові ресурси, багаторічний досвід, статистику розрахунків тощо. Таким чином створюється основа для торговельного фінансування. З одного боку, компанії виробники та дистриб’ютори готові надавати великі об’єми продукції у кредит, брати на себе суттєві ризики українських агровиробників, сподіваючись на успішний врожай. Але у багатьох випадках для управління ризиками та фінансування торгівлі компанії звертаються до банків. Креді Агріколь є надійним партнером і покупців, і продавців на українському ринку ресурсів агровиробництва. Ми враховуємо інтереси різних учасників угоди завдяки інструментам торговельного фінансування, які поєднують в собі розрахункові, гарантійні та кредитні операції».

За словами експерта, одна із популярних серед агрокомпаній послуг – це гарантування банком розрахунків за насіння, засоби захисту рослин, добрива, паливо та інші необхідні для старту посівної компоненти. Для надання гарантії банк має оцінити компанію-покупця, її поточну та майбутню фінансову ситуацію, ризики відповідного сегменту ринку.

«Це цікавий приклад того, як банк створює клієнту додаткові можливості без надання грошових коштів. У випадку з гарантією банк на запит клієнта дає своє зобов’язання, що платіж надійде вчасно, авансовий платіж повернеться, всі умови за контрактом будуть виконані», - розповідає Владислав Бережний.

Експерт звертає увагу на те, що умови, за якими банк надає торговельне фінансування, залежать від фінансового стану клієнта, досвіду роботи у відповідному сегменті, історії попередніх операцій.

Партнерські програми 

За допомогою низки партнерських програм  Креді Агріколь комплексно і на вигідних умовах задовольняє всі потреби бізнесу в рамках агроциклу. Банк фінансує покупку насіння, засобів захисту рослин, добрив, паливно-мастильних матеріалів, сільськогосподарської техніки та обладнання.

«Готуючись до старту нового посівного сезону, ми значно розширили перелік партнерських програм, уклавши нові угоди з провідними гравцями різних сегментів ринку. Зокрема наприкінці 2020 року ми з партнерами запустили авалювання векселів під 1% при розрахунках за насіння та засоби захисту рослин. Також підписали нову партнерську програму з одним із найбільших операторів з постачання скрапленого газу в Україну та потужним постачальником нафтопродуктів ГК «Надежда» (мережа BVS). Тепер наші агроклієнти можуть оперативно отримувати фінансування на покупку паливно-мастильних матеріалів», - розповідає Наталія Порвіна.

Також широким попитом користується партнерські програми щодо фінансування інвестиційних потреб агрокомпаній. В рамках партнерських програм банк пропонує вигідні умови фінансування сільськогосподарської техніки та обладнання. Серед партнерів Креді Агріколь ― провідні гравці ринку:  Claas, John DEERE, KUHN, LEMKEN, POTTINGER, MZURI, VERSATILE, Väderstad тощо.

Лізинг  

Якщо говорити про альтернативні інструменти в інвестиційному фінансуванні, то минулого року Креді Агріколь запропонував агрокомпаніям придбання сільгосптехніки у лізинг. Представники банку поділилися, чому лізинг цікавий для агробізнесу? По-перше, він дозволяє компанії більш раціонально використовувати свій оборотний капітал.  Основні фонди можна придбати в лізинг, а за рахунок вивільнених власних коштів збільшити фінансування таких важливих  витратних статей балансу як виробничі запаси,  маркетинг, дослідження та розробки тощо. По-друге,  кредитні лінії, що банк надає бізнесу, мають обмеження, зокрема і  необхідність застави. Використовуючи лізинг, агрокомпанія фактично відкриваєте нові кредитні лінії, які зазвичай не вимагають жодної додаткової застави, при цьому зберігаються поточні (і майбутні) можливості для банківських запозичень. По-третє, умови лізингу можуть бути адаптовані до будь-якої фінансової моделі компанії  - банк пропонує як стандартний графік погашення, так і сезонний або індивідуально розроблений відповідно до грошових потоків агрокомпанії. До того ж клієнт уникає ризику валютних коливань, оскільки договори лізингу базуються на фіксованій ставці.

«А ще лізинг – можливість отримати техніку в максимально стислі терміни. Наші агроклієнти, які вже спробували цю послугу, знають, що це дуже зручно», - додає Наталія Порвіна.

Підписання партнерської угоди з Winner Leasing

Креді Агріколь – стратегічний партнер аграріїв

Креді Агріколь знає і розуміє агробізнес, адже у банку є сильна експертиза в цій сфері. «Група Креді Агріколь створена 130 років тому саме як банк для фермерів. В корпоративному портфелі Креді Агріколь частка агросектора перевищує 50%, а земельний банк всіх наших клієнтів складає близько 10% загального земельного банку України. Ми вибудовуємо довгострокові відносини з клієнтами, пропонуючи їм поєднання аграрної та фінансової експертизи, а також інноваційні рішення. Як результат – чверть агроклієнтів вже понад 10 років разом із нами. Ми постійно розширюємо свою експертизу і в цьому нам сприяє власний навчальний проект «Агро школа», в рамках якого вже відбулося два випуски і 50 співробітників банку отримали унікальні теоретичні знання та практичні навички у сфері агробізнесу», - розповідає Наталія Порвіна. До речі, проект отримав звання «Найкращої програми з розвитку лідерів» в рамках Премії HR-бренд Україна 2020. 

Агробізнес в Україні активно розвивається, розширюються ринки збуту. Аграрії щороку покращують свою ефективність, активно впроваджують і використовують нові технології, переймають провідний закордонний досвід ведення і управління бізнесом. «Ми в Креді Агріколь пишаємося тим, що маємо змогу брати участь у цих історіях успіху. Наразі банк обслуговує більше 3000 клієнтів агросектору, в тому числі міжнародні корпорації, великі агрохолдинги, середні агропромислові підприємства та невеликі фермерські господарства. І у нас є потужна база, щоб підтримати подальший розвиток агробізнесу!» - додає Наталія Порвіна.

Контакт центр Credit Agricole
0 800 30 5555 Безкоштовно