Програма винагород Mastercard
Каталог подарунків Mastercard
Online чат
Онлайн консультант
Очікування оператора...
Онлайн консультант

Про роботу іноземних банків у період війни та їх роль у післявоєнній відбудові економіки України

07 Серпня 2024

Член правління та фінансовий директор Credit Agricole Віталій Кучер взяв участь у форумі «Візія України 2030». Він розповів про роботу іноземних банків у період війни та їх роль у післявоєнній відбудові економіки України. Дякуємо всім гостям та організаторам заходу @Асоціації Українських Банків, а для тих, хто не зміг відвідати форум ми підготували короткі тези з виступу спікера:

1) Ми в Credit Agricole знаходимось в стані постійної адаптації: забезпечуємо безперебійність операцій, електрики та зв'язку, протидіємо кіберзагрозам, захищаємо датацентри, створюємо бекапи в хмарі, працюємо щодня в інтересах наших клієнтів. Під час війни ми розширили делегування на місцях (керівники відділень отримали більше повноважень), розроблюємо нові продукти, зокрема в сфері енергетики, не зупинили інвестиції в цифрові рішення та розвиток клієнтських застосунків. Як і всі інші учасники ринку, ми відчуваємо дефіцит кваліфікованих кадрів через війну, посилення мобілізації та демографічну ситуацію в країні.

2) Середовище, в якому ми працюємо. Ми не живемо у вакуумі, ми є учасником економіки, який перерозподіляє фінансові ресурси задля створення нової вартості. Відповідно банки доволі чутливі до стану економіки та реального сектору і, як правило, розвиваються у відповідності до потреб економіки. Цього разу банки можуть відіграти іншу роль – роль драйвера, а саме побудувати механізми залучення ресурсів та профінансувати відновлення країни.

Розмір банківської системи за активами 70 млрд євро, в т. ч. сума виданих кредитів становить лише третину цієї суми - 24 млрд. Це незбалансований мікс, який продиктований відсутністю попиту та ризик-політиками. Сума капіталу менше ніж 10 млрд євро. Для відновлення потрібно 400-500 млрд євро і 40 млрд капіталу, тобто збільшити як мінімум 5-7 разів.

3) Який висновок зробити? Українська банківська система замала аби самостійно профінансувати відновлення, отже нам потрібні значні інвестиції. Іноземні банки можуть виконати роль місточку між міжнародними фінансовими інститутами та урядами інших країн (це пряме фінансування, розподіл та страхування ризиків, торгове фінансування). А ще банки можуть залучати додатковий капітал від материнських компаній чи нових інвесторів (насправді, в цій фазі війни збільшення капіталу малоймовірне) та організовувати іміджеві події задля залучення приватного капіталу, але при цьому варто враховувати безпековий ризик.

4Credit Agricole вирішив залишати весь прибуток банку під час війни в Україні та готуватись до процесу реконструкції вже зараз (сфери енергетики, агробізнесу, ІТ). Окрім цього ми працюємо з міжнародними фінансовими інститутами щодо механізмів розподілу ризиків та прямого фінансування цільових проектів. Маємо плани зростати, повернутися до нормального міксу активів та продовжувати підтримувати Україну та суспільство.

Контакт центр Credit Agricole
0 800 30 5555 Безкоштовно