Програма винагород Mastercard
Каталог подарунків Mastercard
Online чат
Онлайн консультант
Очікування оператора...
Онлайн консультант

Міжнародне рейтингове агентство Fitch підтвердило статус Креді Агріколь Банку як емітента з найвищим рейтингом в Україні

30 Травня 2019

23 травня 2019 року рейтингове агентство Fitch підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента Креді Агріколь Банку в іноземній валюті (РДЕ) на рівні «B-» зі стабільним прогнозом. Довгостроковий рейтинг за національною шкалою був підтверджений на рівні «AAA (ukr)» також зі стабільним прогнозом.  

«Fitch вкотре підтвердив статус Креді Агріколь Банку як одного з емітентів з найвищим рейтингом та бездоганною репутацією в Україні. Більше того, високі рейтинги також підтверджують правильність стратегії, обраної банком. Креді Агріколь упевнено рухається до нових високих результатів завдяки достатньому рівню капіталізації та високим показникам ліквідності», - коментує Джорджіо Сопранзі, член Правління, Фінансовий директор Креді Агріколь Банку.    

Основні уривки з прес-релізу Fitch: 

Довгостроковий рейтинг за національною шкалою «AAA (ukr)» відображає статус банку як одного із національних емітентів з найвищими рейтингами. Креді Агріколь Банк повністю належить групі Credit Agricole S.A. (A+/Стабільний). 

Довгостроковий рейтинг дефолту емітента Креді Агріколь Банку в іноземній валюті «B-» та рейтинг підтримки «5» відображають обмежений рівень впливу організаційної підтримки від іноземних акціонерів Креді Агріколь Банку на ці рейтинги через наявність в Україні високих трансферних та конвертаційних ризиків, про що свідчить граничний рівень країни «В-».

Довгостроковий рейтинг дефолту емітента банку в національній валюті «B» на один пункт вищий за довгостроковий рейтинг дефолту емітента в іноземній валюті та суверенний рейтинг, враховуючи дещо більш обмежений вплив ризиків України на здатність емітентів обслуговувати пріоритетні незабезпечені зобов’язання в національній валюті - гривні, аніж в іноземній валюті.

Рейтинги Креді Агріколь Банку: 

  • Довгостроковий рейтинг дефолту емітента в іноземній валюті: підтверджено «B-»; прогноз стабільний;
  • Довгостроковий рейтинг дефолту емітента в національній валюті: «B»; прогноз стабільний;
  • Короткостроковий рейтинг дефолту емітента в іноземній та національній валюті: підтверджено «B»;
  • Довгостроковий рейтинг за національною шкалою: підтверджено «AAA (ukr)»; прогноз стабільний;
  • Рейтинг стійкості: підтверджено «В»;
  • Рейтинг підтримки: підтверджено «5».

Fitch знову підтвердив рейтинг стійкості Креді Агріколь Банку на рівні «В», оскільки кредитний профіль банку мало змінився від часу останнього огляду. Рейтинг стійкості Креді Агріколь Банку на рівні «В», що на один пункт вище за суверенний рейтинг України, свідчить про стабільні фінансові характеристики (у межах країни) завдяки запровадженій франшизі, достатній якості активів та капіталізації, хорошим показникам протягом усього циклу, а також звичайним перевагам підтримки акціонерів.

Завдяки помірно консервативним стандартам оцінки позичальників Креді Агріколь Банку рівень знецінених кредитів є відносно низьким (МСФЗ 9, стадія 3): 8% кредитів банку на кінець 1 кварталу 2019 року, під які були повністю сформовані резерви. В минулому в умовах стресової ситуації на ринку якість активів банку не була стабільною, однак потужна здатність абсорбувати збитки дозволила швидко списати знецінені кредити. 

Рівень капіталізації банку підвищився завдяки помірному зростанню активів, зважених на ризик (RWA). Показник власного капіталу (Fitch Core Capital) був на рівні 17% зважених на ризик активів Креді Агріколь Банку станом на кінець 1 кварталу 2019 року. Капіталізація також підтримується за рахунок високих результатів діяльності, при чому середня рентабельність власного капіталу Креді Агріколь Банку становить високий рівень 40% у 2018 році.

Фінансування та ліквідність покращилися завдяки низькій частці оптового фондування у структурі зобов’язань та високому показнику короткострокової ліквідності. За вирахуванням погашень оптового фондування у 2018 році, ліквідні активи Креді Агріколь Банку, які включають готівку, короткострокові розміщення в банках з інвестиційним рейтингом та облігації НБУ в національній валюті, склали 28% від загальної суми зобов’язань.

ВЗАЄМОЗАЛЕЖНІСТЬ РЕЙТИНГІВ

Рейтинги дефолту емітента Креді Агріколь Банку можуть підвищитися у разі підвищення суверенних рейтингів України і перегляду граничного рівня країни в бік збільшення, і знизитися, якщо знизяться суверенні рейтинги. Рейтинги стійкості банку можуть знизитися, якщо додаткове визнання знецінених кредитів погіршить рівень капіталу без забезпечення достатньої підтримки. Потенціал для підвищення рейтингів стійкості є наразі обмеженим.   

Про Креді Агріколь: 

АТ «Креді Агріколь Банк» — сучасний універсальний банк, власником якого є провідна фінансова група в Європі — Credit Agricole Group (Франція). Група є головним партнером французької економіки та однією з найбільших банківських груп Європи. Це провідний роздрібний банк в Європі, що також має найбільший портфель активів в управлінні, є першим у галузі банківського страхування та третім у сфері проектного фінансування в Європі. Креді Агріколь працює на фінансовому ринку України з 1993 року та надає весь спектр банківських послуг корпоративним клієнтам та фізичним особам, включаючи преміум-клієнтів. Банк приділяє особливу увагу співпраці з компаніями агропромислового комплексу. Надійність та ділову репутацію Креді Агріколь в Україні підтверджують найвищі з можливих рейтинги Fitch, лідерські позиції в рейтингах стійкості банків, надійності банківських вкладів та найприбутковіших банків, а також 300 000 активних клієнтів-фізичних осіб та 18 000 корпоративних клієнтів, серед яких міжнародні корпорації, великі українські компанії та представники малого та середнього бізнесу. Креді Агріколь Банк — соціально свідомий та відповідальний банк, що підтверджує свій статус безліччю реалізованих проектів в рамках програми корпоративної соціальної відповідальності «We Care!». 

Контакти:

Управління зв’язків з громадськістю та внутрішніх комунікацій Креді Агріколь Банку 

Електронна пошта: Communications@credit-agricole.ua 

Контакт центр Credit Agricole
0 800 30 5555 Безкоштовно