Програма винагород Mastercard
Каталог подарунків Mastercard
Online чат
Онлайн консультант
Очікування оператора...
Онлайн консультант

Хто проінформований, той захищений!

06 Квітня 2020

Не дайте шахраям жодного шансу, дізнайтесь про найактуальніші кіберзагрози та види шахрайства під час карантину.


Фейковий продаж усього антикоронавірусного

Дезінфікуючі засоби, ліки, вакцини, тести, медичні маски, рукавички, «антикоронавірусне варення», «дезінфікуючі свічки» тощо. Товари, які рекламуються, можуть бути підробленими або взагалі неіснуючими.

Головне – не поспішайте з передоплатою. Робіть її тільки перевіреним продавцям!

 

Виявлення коронавіруса «на районі»

Віруси-крадії маскуються під мобільні додатки, які наче вміють у реальному часі відстежувати спалахи коронавірусу на вашій вулиці, місті, країні. Після встановлення такої програми спалах відбувається у вашому телефоні або комп’ютері. Файли на пристрої блокуються. Далі злочинці вимагають викуп. Не завантажуйте сумнівні додатки на свій пристрій від невідомих розробників. 


Шахрайскі онлайн-сервіси (курси, розваги, доставка тощо)

Онлайн-курси з додаткового заробітку в Інтернет, курси з вивчення іноземних мов, підписки на онлайн-кінотеатри та бібліотеки, онлайн-фітнес та тренування, мобільні застосунки для доставки їжі, ліків та алкоголю, онлайн-консультації сімейного лікаря, психо-вірусолога тощо. Користуйтеся тількі відомими сервісами.

 

Шкідливі посилання на сайти «відстеження COVID-19»

Електронною поштою або месенджером від шахраїв надходить інформація про поширення COVID-19 з посиланням на сайт «авторитетної» організації, де є онлайн-карта поширення захворення (наприклад, сайт ВООЗ), а насправді – посилання на фішинговий сайт, який викрадає логіни та паролі. Будьте пильними та ніколи не вводьте логіни та паролі на незнайомих сайтах.  


Фішингові сайти оплати комунальних послуг

За час карантину значно зросла кількість громадян, що почали сплачувати комунальні послуги онлайн. Відповідно побільшало і шахрайських (фішингових) сайтів, які «працюють» під виглядом платіжних онлайн-сервісів, а насправді – викрадають гроші або карткові реквізити. Завжди перевіряйте адресу сайта, через який здійснюєте оплату, а краще платіть через онлайн-банкінг або мобільний додаток Credit Agricole

 

«Вашого сина відправили на обсервацію з коронавірусом»

Це адаптація під COVID-19 загальновідомої схеми «Ваш син у відділку». Тепер нічні дзвонарі повідомляють самоізольованим людям, що їхній син, донька чи онук відправлені на обсервацію. Далі шахраї від імені лікарів пропонують спробувати дорогу сироватку та диктують номер картки, на яку потрібно перерахувати кошти. Ніколи не довіряйте таким дзвінкам. Покладіть слухавку та зателефонуйте своїм близьким самостійно. 

 

Перевірка даних по кредитам під час карантину

Шахраї телефонують громадянам від імені банків або мікрофінансових організацій під легендою «Перевірка даних, щоб уникнути штрафів за невчасну сплату кредитів під час карантину». А насправді – виманюють карткові реквізити, банківські SMS-коди та інформацію для віддаленої ідентифікації у банку.

Запам’ятайте! Банк, НБУ чи поліція ніколи не запитують у клієнтів реквізити картки, пін-коди, чи SMS-коди. Якщо ви отримали такий дзінок або SMS-повідомлення, покладіть слухавку та зателефонуйте в банк самостійно за офіційним номером Контакт-центру 0 800 30 55 55, щоб повідомити про випадок шахрайства та уточнити необхідну вам інформацію. 

 

«Пенсійне посвідчення недійсне» – дзвінки з «ПФУ»

«Пенсійне посвідчення на час карантину буде недійсним», – кажуть шахраї, телефонуючи і так не на жарт наляканим коронавірусом пенсіонерам. І коли спантеличена жертва «підвисає», пропонують негайно переказати заощадження на нову картку, начебто відкриту на ім’я пенсіонера.


Шахрайство у туристичній індустрії

Для тих, хто ще до початку пандемії купив путівки, квитки на літак, забронював готель тощо, але не встиг відпочити через спалах коронавірусу та усесвітній карантин і зараз шукає можливість повернути свої гроші – саме для них відкрилися безліч шахрайських сервісів з «повернення коштів». Не довіряйте незнайомцям, які вам телефонують або надсилають листи з обіцянкою повернути гроші. Ведіть перемовини тільки з офіційними представниками компаній. Будьте пильними та завжди перевіряйте контактну особу, яка сама з вами зконтактувала та запропонувала повернути кошти.

 

BEC-атаки: «У нас змінився банківський рахунок»

Шахрай під виглядом постачальника звертається телефоном або електронною поштою до співробітника компанії, який відповідальний за оплату товарів, та повідомляє про зміну банківських реквізитів у зв’язку зі спалахом коронавірусу та надає для оплати свої власні реквізити. Зателефонуйте до постачальника самостійно  за офіційним телефоном для перевірки інформації.

 

Вербовка мулів. Мулам приготуватися!

Злочинці використовують поточну кризу, вербуючи грошових «мулів» для різних брудних схем з відмивання грошей. Шахраї створили фіктивну організацію Vasty Health Care Foundation і вербують «відмивальників» під прикриттям боротьби з коронавірусом... Схема активно «працює» закордоном, але готуватися потрібно вже і нам.

Бережіть себе та близьких, та будьте здорові!

Контакт центр Credit Agricole
0 800 30 5555 Безкоштовно